Stratégiai hiányosságokkal rendelkező, kiemelt kockázatot jelentő harmadik országok

A Pmt. szerint (szerintem a jóváhagyott belső szabályzatokban is) ha a stratégiai hiányosságokkal rendelkező, kiemelt kockázatot jelentő harmadik országban bejegyzett szervezet vagy ilyen ország állampolgára szerepel a vizsgált szerződéskötéskor, akkor azt magas kockázatúnak kell minősíteni.

Megfontolásra javaslom, hogy a rendszer vizsgálja meg az aktuálisan ide tartozó országok halmazából, hogy ez fenn áll-e és ha igen, akkor feltétlenül jelezze ezt már az adott első adatbevitel során és később folyamatosan is …

Érdekességképp az általad is jól ismert linken ugye ezek az országok szerepelnek:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02016R1675-20220313
sajnos eltérés van az itthoni jogtárban aktuálisan szereplő országok között. Pl. a hazaiban szerepel Irak és Mauritius is most 2023. március 11-én.… kicsit csúszunk szerintem…

Ezt már a NAV Központi Irányítás Pénzmosás stb. Irodája már vizsgálja/vizsgálhatja bármikor az ellenőrzései alkalmával….

Szerintem ezt sokan nem vehetik észre…

üdv. Gálusz Gábor

Kedves Gábor!

Tervben van már ez a funkció, és a következő 2 hónapban meg is valósul, automatikusan magas kockázatú lesz az az ügyfél, akinél ilyen országbeli érintettség van. Bár egyszerűnek tűnik, ennek a funkciónak a gyakorlati megvalósítása azért sok kérdést felvet (pl. csak értesítést küldjön-e, vagy legyen teendő? Ha értesítés, akkor milyen gyakorisággal tegye ezt? Ha teendő, hol lehet eltüntetni? Vagy tegye automatikusan magasba és nem szerkeszthető? Ez esetben hogy figyelmeztessen, hogy milyen plusz dokumentumok kellenek, vagy ha kikerül a kockázatos állampolgárságú, akkor milyen kategóriába kerüljön? Stb :slight_smile: )
De mi is hasznosnak találnák ezt, ugyanúgy, ahogy kiemelt közszereplő esetén (az is automatikusan magas kockázat). Ezzel együtt tervezzük még a típusszabályzatok alapján a segítségnyújtást a kockázati kategóriába soroláshoz is.
A következő hetekben azzal vagyunk elfoglalva, hogy különböző könyvelőprogramokba, saját ügyviteli rendszerekbe lehessen integrálni az identiGO-t, de utána újra valami mindenki számára hasznos újítással készülünk!

1 kedvelés