Új funkció - Dokumentumfeltöltés

Örömmel jelentjük be, hogy a felhasználói visszajelzések alapján dokumentumfeltöltés funkcióval egészítettük ki az identiGO-t.

Ügyfelekhez tartozó szerződések, aláírt átvilágítási adatlapok, tényleges tulajdonosi nyilatkozat, vagy bármilyen egyéb kapcsolódó dokumentáció feltölthető az ügyfelekhez, így a későbbiekben egy helyen, pár kattintással elérhetők lesznek a dokumentumok.

További információk: Dokumentumfeltöltés

Adatvédelmileg kifogásolható, hogy szenzitív adat (pl. személyi igazolvány) feltöltésre kerül, amihez az ügyfél hozzájárulásának kérése bizalmatlanságot okozhat, de az adatvédelmi tájékoztató se rendelkezik arról, hogy az igazolványmásolatok (aminek meg kellene lennie) mire lesz felhasználva, mikor, ki által, milyen célból úgy, hogy az Pmt. kötelezettje nem rendelkezik a tárolási helyett felett.

Remélem segítettem.

Ruszin Zsolt

Tisztelt Ruszin Zsolt!

Valóban, mi is úgy látjuk, hogy elég sarkalatos pontja a Pmt.-nek az adatvédelem (is).

Adatvédelmi szabályzatunkban nevesítettük külön a dokumentumfeltöltést, és weboldalunkon frissítettük azt.

Az identiGO által tárolt, azaz az Előfizetőink ügyfeleire vonatkozó személyes adatok tekintetében kizárólag adatfeldolgozónak minősülünk, ilyenformán önállóan semmit nem csinálhatunk a rendszerünkbe feltöltött adatokkal, fájlokkal.

Mivel az Előfizetőink minősülnek adatkezelőnek, ezért az ő felelősségük, hogy az ügyfeleik hozzájárulását megszerezzék, illetve tájékoztassák őket, hogy az adatait milyen szabályok alapján kezelik, és arról is, hogy ehhez az SzSzNet Kft.-t adatfeldolgozóként veszi igénybe. Ez egyébként meglátásunk szerint így lenne abban az esetben is, ha bármilyen egyéb iktatórendszert / ügyfélnyilvántartót / szélesebb körben elterjedt felhőalapú szolgáltatást venne igénybe a Pmt.-vel kapcsolatos adminisztráció kapcsán.

Köszönjük a hozzászólását, a továbbiakban is bármilyen észrevételt szívesen fogadunk!

Szigetvári-Osváth Judit
identiGO

Attól tartok, hogy az Identigo számára az ügyfélnek kellene direkt felhatalmazást adnia, tehát azt az Idegntigo-nak kell kérnie és nyilvántartania.

Kedves Zsolt!

Elnézést a megkésett válaszért. Ismét egyeztettem az ügyvédünkkel, és továbbra is úgy gondoljuk, hogy ebben a felállásban a könyvelő / székhelyszolgáltató minősül Adatkezelőnek, aki valamilyen Adatfeldolgozót vesz igénybe az adatai tárolásához, rendszerezéséhez.

Ez történhet akár Google Drive-on, akár Dropboxban, vagy éppen az identiGO-ban, de bármelyikről is legyen szó, véleményünk szerint nem az Adatfeldolgozó felelőssége megszerezni az ügyfél beleegyezését (ahogy a Google sem köteles erre, ha egy könyvelőiroda esetleg Drive-on tartja nyilván az ügyfelei igazolványait).

Ha van olyan konkrét jogszabály, ami alapján az ügyfél hozzájárulást közvetlenül nekünk kellene adnia az ügyfélnek, úgy azt megköszönnénk, ha elküldené, és az alapján tovább egyeztetnénk az ügyvédünkkel, mi egyelőre nem találtunk ilyet.

Ettől függetlenül természetesen tisztában vagyunk az adattárolással járó felelősséggel, épp ezért mindent megteszünk azok védelme érdekében.

Szigetvári-Osváth Judit
identiGO