Mi az az ügyfélátvilágítási adatlap + kiemelt közszereplői nyilatkozat?

A Pmt.(pénzmosási törvény) hatálya alá tartozó szolgáltatóknak kötelessége az ügyfelei tekintetében az alábbi nyilatkozatokkal, adatlapokkal rendelkeznie:

  • ügyfélátvilágítási adatlap (+tényleges tulajdonosi nyilatkozat, ezt az adatlap tartalmazza)
  • kiemelt közszereplői nyilatkozat

Az ügyfélátvilágítási adatlapon, valamint a kiemelt közszereplői nyilatkozaton az ügyfél képviselője nyilatkozik arról, hogy ki a cég tényleges tulajdonosa, illetve hogy ez(ek) a személy(ek) kiemelt közszereplőnek minősül-e.

Az ügyfélátvilágítási adatlapot a Pmt. alapján két esetben kell kitölteni:

  1. a szerződéses kapcsolat létesítésekor
  2. az üzleti kapcsolat fennállása alatt olyan változás történik az ügyfél esetében, ami szükségessé teszi az átvilágítás újbóli elvégzését (pl. új képviselő, tulajdonos kerül a cégbe)

Az ügyfélátvilágítási adatlapon kell rögzíteni az ügyfél részletes adatait (céges adatok, eljáró képviselő adatai, a tényleges tulajdonos személye, kiemelt közszereplői státusza, a szerződés adatai, kockázati besorolás, stb.).

Az ügyfélátvilágítási adatlapnak szigorú tartalmi követelményei vannak, melyről részletesen a Pmt. rendelkezik.

:bulb: Tipp: A NAV minden, a felügyelete alá tartozó szolgáltató számára készített egy típusszabályzatot, melyben megtalálható az átvilágítási adatlap, illetve a kiemelt közszereplői nyilatkozat formanyomtatványa. Ettől formailag el lehet térni, de tartalmilag nem.

NAV típusszabályzatok >>

A Pmt. szerinti összes teendőről, dokumentumról és nyomtatványról ebben a cikkben olvashat:
Pénzmosási törvény - Pmt. gyorstalpaló - minden fontos teendő és nyomtatvány egy helyen