Mi a teendő, ha eltérést találok az UBO / tényleges tulajdonosi nyilvántartásban?

Ha egy szolgáltató érdemi eltérést talál a tényleges tulajdonosi nyilvántartás, és az általa ismert adatok között, bejelentést tehet.

A bejelentést a TTNYELT nevű nyomtatványon lehet megtenni elektronikus úton. A bejelentésen fel kell tüntetni, hogy milyen minőségben teszik a bejelentést (hatósági, vagy szolgáltatói bejelentés), meg kell jelölni az eltéréssel érintett tényleges tulajdonost, illetve hogy mely adatai térnek el a nyilvántartástól.

A bejelentés következményeként az érintett cég TT indexe csökken.

A TT index 1-től 10-ig osztályozza megbízhatóság szerint a cégeket, és szolgáltatói eltérés-bejelentés esetén 1 ponttal, hatósági bejelentés esetén 2 ponttal csökken.

Ha a TT index 8 alá esik (6-7), az ügyfél “bizonytalan” státusztba kerül, 6 alatt (1-5) pedig “megbízhatatlan” minősítést kap.

A megbízhatatlan minősítés automatikusan magas kockázati besorolást von maga után, ennek megfelelően kell elvégezni az ügyfélátvilágítási intézkedéseket.

FONTOS: a tényleges tulajdonosi nyilvántartás adatait minden hónap végén frissítik a bankok, így tehát előfordulhat, hogy egy-egy tulajdonosváltás bejegyzése/átfutása akár 1-2 hónapot is igénybe vesz. A szolgáltatói bejelentés 1 ponttal csökkenti egy cég TT indexét, ezért fontos, hogy a szolgáltató ilyen esetben összevesse az adatokat a nyilvános céginformációkkal, és ez alapján mérlegelje a bejelentés megtételét, hiszen elképzelhető, hogy a szolgáltatónál már frissebb adatok szerepelnek, mint a nyilvános adatbázisokban.

#w0100