Mi az a központi tényleges tulajdonosi nyilvántartás (UBO-nyilvántartás)?

banner v2

Az EU által szorgalmazott UBO nyilvántartás (UBO = ultimate beneficial owner), más néven tényleges tulajdonosi nyilvántartás, mely tartalmazza az EU területén működő gazdasági társaságok és egyéb jogi entitások tényleges tulajdonosainak adatait. Segítségével könnyebb lesz átlátni a különböző szervezeti hálózatokat, illetve azonosítani a tényleges tulajdonosokat, vagy azokat a személyeket, akik döntő befolyással rendelkeznek ezekben a szervezetekben.

A Pmt. hatálya alá tartozó szolgáltató össze kell vesse a nála szereplő adatokat a központi tényleges tulajdonosi nyilvántartással, és eltérés esetén bejelentést kell tennie az illetékes szerveknek.

FONTOS kapcsolódó cikk: TTNY lekérdezés - mikor szükséges? NAV állásfoglalás

Kik férhetnek hozzá?
Az összes, Pmt. hatálya alá tartozó szolgáltatónak igényelnie kell a hozzáférést a központi tényleges tulajdonosi nyilvántartáshoz, így a könyvelők, adótanácsadók, ingatlanosok, könyvvizsgálók, székhelyszolgáltatók, ügyvédek, stb.
A nyilvántartás harmadik személyek részére is hozzáférhető, ők azonban csak díjfizetés esetén, külön adatigénylés benyújtása után kaphatnak adatot a központi tényleges tulajdonosi nyilvántartásból

Honnan származik a központi tényleges tulajdonosi nyilvántartásban feltüntetett adat?
Magyarországon az UBO-nyilvántartás gerincét a bankok adják, havonta jelentik ügyfeleikre vonatkozó tényleges tulajdonosi adatokat. Minden hónap utolsó napját követő 5 naptári napon belül kell feltölteniük a náluk nyilvántartott adatokat.

Az UBO nyilvántartás eléréséhez először regisztrálni kell az AFADREG nevű ÁNYK nyomtatványon, ezután pedig KAÜ azonosítást követően érhető el az alábbi címen:
https://kny.nav.gov.hu

Kapcsolódó cikkek:
Mi az az AFADREG adatlap és mikor kell benyújtanom?
Hogyan kérhetek le adatot a központi tényleges tulajdonosi nyilvántartásból?

#w0060