Mi a teendő, ha eltérést találok az UBO / tényleges tulajdonosi nyilvántartásban?

Ha egy szolgáltató érdemi eltérést talál a tényleges tulajdonosi nyilvántartás és az általa ismert adatok között, köteles bejelentést tenni.

A bejelentést a TTNYELT nevű nyomtatványon kell megtenni elektronikus úton. A bejelentésen fel kell tüntetni, hogy milyen minőségben teszik a bejelentést (hatósági, vagy szolgáltatói bejelentés), meg kell jelölni az eltéréssel érintett tényleges tulajdonost, illetve hogy mely adatai térnek el a nyilvántartástól.

A bejelentés következményeként az érintett cég TT indexe 1 ponttal csökken.

A TT index 1-től 10-ig osztályozza megbízhatóság szerint a cégeket, és szolgáltatói eltérés-bejelentés esetén 1 ponttal, hatósági bejelentés esetén 2 ponttal csökken.

Ha a TT index 8 alá esik (6-7), az ügyfél “bizonytalan” státusztba kerül, 6 alatt (1-5) pedig “megbízhatatlan” minősítést kap.

A megbízhatatlan minősítés automatikusan magas kockázati besorolást von maga után, ennek megfelelően kell elvégezni az ügyfélátvilágítási intézkedéseket.

FONTOS!
Mivel a TTNY-ben nagyon sok eltérés található, javasoljuk, hogy csak azokat a cégeket ellenőrizze, melyeket feltétlenül szükséges.
Bővebben: TTNY lekérdezés - mikor szükséges? NAV állásfoglalás

#w0100